Älä vain sano, että sinulta meinasi päästä tämä kansallinen juhlapäivä ohi! Tänään, 4.10.2018 vietetään järjestyksessään jo 13. kansallista korvapuustipäivää. Tänään on suotavaa, ellei lähes pakollista, herkutella uunituoreella pullalla.

korvapuusti

Kansallisena korvapuustipäivänä paitsi syödään pullaa niin myös juhlistetaan kotileivontaperinnettä. Korvapuusti on kansallisherkun maineessa, sillä korvapuusti on kuulunut suomalaisten kahvipöytään niin arkena kuin juhlana jo iät ja ajat. Päivän vietto on tosin lainattu meille Ruotsista. Siellä vastaavaa päivää, kanelbullens dag, on vietetty vuodesta 1999.

Muutenkin koko korvapuustin epäillään saapuneen meille Ruotsin kautta. Ruotsalaisten kanelipullat ovat kyllä eri muotoisia kotoisaan korvapuustiimme verrattuna. Sen sijaan Saksasta löytyy lähes identtinen franzbrötchen, tosin ilman päälle ripoteltua raesokeria. Vaihtoehtoja on siis monia. Myös sanan korvapuusti alkuperä on hämärän peitossa.

kansallinen korvapuustipäivä

Wikipedia määrittelee korvapuustin seuraavasti: “Korvapuusti on kanelilla, sokerilla ja voilla täytetty pulla. Ylimääräinen rasva täytteessä lisää sen säilyvyyttä tavalliseen vehnäpullaan verrattuna.” Lisää säilyvyyttä ja lisää makua! Onhan kanelin, sokerin ja voin kombo ja mehevyys korvapuusteissa ihan parasta!

korvapuusti-munaton

Korvapuusti on siitä mukava leivonnainen, että se on helppo toteuttaa myös munattomana ja maidottomana. Miedon pullataikinan kaveriksi sopivat myös monenlaiset täytteet.

 • KORVAPUUSTIT

 • (munaton)
 • 2 1/2 dl maitoa / vettä / kaurajuomaa
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 1 dl sokeria
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 rkl kardemummaa
 • noin 6-7 dl vehnäjauhoja
 • 100 g margariinia
 • väliin:
 • noin 50 g margariinia
 • sokeria
 • kanelia
 • voiteluun ja päälle:
 • maitoa
 • raesokeria
 1. 1. Lämmitä neste noin 42 asteiseksi. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja taikinakulhon reunoista.
 2. 2. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi.
 3. 3. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä pehmeä rasva levylle. Ripottele päälle sokeria ja kanelia.
 4. 4. Kääri taikinalevy rullalle pitkältä sivulta. Jätä sauma alaspäin. Leikkaa rulla vinottain kolmioiksi terävällä veitsellä. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin. Paina kolmion kärki keskeltä alas litteäksi. Näin leikkauspinnat nousevat ylös.
 5. 5. Kohota korvapuusteja leivinliinalla peitettynä. Voitele maidolla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

* Korvapuustit on helppo leipoa maidottomina käyttämällä nesteenä esimerkiksi kaurajuomaa, kookosmaitoa, vettä tai omenamehua. Muista silloin voidella pullat vaikkapa kaurajuomalla tai sokerivedellä. Käytä rasvana maidotonta margariinia.

korvapuusti-munaton

Uusin K-Ruoka -lehti on omistettu pullalle (löytyy ilmaiseksi K-Citymarketista). Kaiva siis raaka-aineet esiin ja inspiroidu erimallisista pullista. Miten olisi täytepitko tai sydänpullat? Ja jos pullanpyöritys ei nappaa, suuntaa herkuttelemaan valmiin pullan ääreen Veturin makoisiin kahviloihin. 4.lokakuuta 57 % ruotsalaisista syö yhden tai useamman kanelipullan. Eiköhän pistetä paremmaksi ja voiteta tämä Suomi-Ruotsi-maaottelu!

Hyvää kansallista korvapuustipäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *