Käsillä on taas se aika vuodesta, kun kesäkurpitsa tarjoaa satoa yllin kyllin. Jo muutamalla alkukesästä istutetulla taimella ruokkii suuremmankin lauman nälkäisiä. Ja mikäs satoa on kerätessä, sillä miedon makuinen kesäkurpitsa sopii moneen. Kesäkurpitsan hedelmät voi syödä joko raakoina tai kypsennettyinä.

kesakurpitsa_sadonkorjuu

Kesäkurpitsan kasvatus on helppoa, kunhan sille varaa riittävästi tilaa. Se on ronskin kokoinen kasvi ja jättää helposti hennommat kasvikaverit alleen. Myös lajikkeissa on eroja. Toiset kasvavat tiiviisti, toiset leviävät laajemmalle alueelle. Kesäkurpitsasta on kehitetty myös ruukkuviljelyyn tarkoitettuja hillittykasvuisia lajikkeita, jolloin niitä voi kasvattaa pienemmässäkin tilassa, kuten terassilla tai parvekkeella.

kesäkurpitsa

Suomessa kesäkurpitsat myydään yleensä melko kookkaina, maailmalla toreilla taas näkee paljon pikkuisia kesäkurpitsoja, joissa kukat ovat vielä kiinni. Syötävät kukat sopivat niin ruoanlaittoon kuin ruoan tai leivonnaisten koristeluunkin. Myös kesäkurpitsan siemenet ovat syötäviä.

kesäkurpitsa-kukka-syötävä

Kesäkurpitsan sisus eli malto on vaalea, mutta kurpitsan kuoren väri voi vaihdella vihreästä keltaiseen tai jopa valkoiseen. Kokoa ja muotoa löytyy joka lähtöön pitkulaisista pyöreisiin.  Kesäkurpitsojen maku on parhaimmillaan kun ne kerää 15-20 -senttisinä. Mitä kookkaampi kesäkurpitsa, sen sitkeämpi ja kovempi kuori. Myös sisuksen maku ja rakenne heikkenevät. Aina näitä “alligaattorivauvoja” kuitenkin jää lehtien varjoon, vaikka kuinka yrittäisi kerätä satoa ajoissa. Kookkaat kesäkurpitsat kannattaa kuoria ja poistaa isot siemenet sekä höttöistä sisältöä. Itse käytän suureksi kasvaneet yksilöt esimerkiksi uuniruokiin, jolloin ne ehtivät pehmetä kunnolla ja saavat makua mausteista.

kesäkurpitsa-latino

Valkoinen kesäkurpitsa, jota myös ufokurpitsaksi kutsutaan, on näyttävän ja koristeellisen näköinen. Sitä voi ruoan lisäksi käyttää vaikkapa syksyn Halloween-juhlien koristelussa. Ja kun valkoista kesäkurpitsaraastetta upottaa salaa esimerkiksi makaronilaatikkoon, eivät lapset huomaa mitään.

valkoinen-kesäkurpitsa

Miedon ja pehmeän makuinen kesäkurpitsa maistuu yleensä kaikille (avoimesti tai salaa ruokittuna). Se on monipuolinen vihannes, jota voi käyttää sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Kesäkurpitsa mehevöittää leipätaikinaa ja siitä pyöräyttää makoisan kakun tai muffinssit. Aivan kuten porkkanastakin. Meillä kesäkurpitsasta ja sesongin muista kasviksista valmistuu useinmiten uunivihanneksia. Kesäkurpitsaraastetta sujahtaa huomaamattomasti munakkaisiin ja uuniruokiin. Kesäkurpitsa sopii myös keittoihin, grilliin ja säilöntään. Oma herkkuni on jauhelihalla ja aurajuustolla täytetyt kesäkurpitsan puolikkaat, jotka kypsyvät uunissa ihanan meheviksi. Seuraavaksi aion kokeilla kesäkurpitsaa smoohtieen, sillä maultaan hyvin mieto kesäkurpitsa ei riitele muiden raaka-aineiden kanssa. Se sisältää muun muassa B- ja C-vitamiinija ja kuituja, jotka pitävät nälän poissa pidempään.

kesäkurpitsa-sadonkorjuu

Makoisaa alkusyksyä kauden antimista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *