Parsakausi on juuri parhaimmillaan ja onneksi parsa kuuluu myös meidän perheen kevätherkkuihin. Se on nopea valmistaa ja sopii moneen tarkoitukseen. Yksinkertaisimmillaan parsa nautitaan sellaisenaan voisulan kera, mutta se käy loistavasti myös suolaisiin piirakoihin, salaatteihin, grilliruoan kaveriksi sekä erilaisten lisäkkeiden kanssa tarjottavaksi.

Meillä kauden ensimmäiset parsat nautitaan yleensä viikonlopun pitkällä aamiaisella. Parsat kypsyvät uunissa mukavan rapeiksi ja päälle hienonnetaan keitettyä kananmunaa. Lopuksi rouhaisu pippurimyllystä ja hyppysellinen sormisuolaa. Yksinkertaista ja maukasta. Tuhdimman version saa, kun kääräisee parsojen ympärille ennen uunikypsennystä ohuen siivun parmankinkkua.

Uunissa kypsentäminen on meillä syrjäyttänyt kokonaan parsan keittämisen. Kypsennysajan kanssa ei tarvitse olla ihan yhtä tarkkana ja parsoista ei pääse uunissa tulemaan yhtä löllöjä ja vetisiä kuin yliaikaa keittämällä. Toki ylikypsennsystä tulee välttää tässäkin. Toinen kätevä tapa on kypsentää parsat pannulla, jos ei ole aikaa odotella uunin kuumenemista. Ja grillikauden koittaessa parsa valmistuu näpsäkästi myös grillissä.

Parsaa ostaessa kannattaa uhrata hetki nipun valintaan eikä suinpäin ottaa ensimmäistä käteen osuvaa. Parsan tulisi tuntua napakalta ja nuppujen olla umpinaiset. Valmiiksi nahistunut parsa ei kypsennettäessä varsinaisesti ainakaan parane. Pyrin myös löytämään aina mahdollisimman ohuita varsia, tosin valmiissa nipuissa on yleensä kaikkea mahdollista pikkirillinpaksuisista jykeviin yksilöihin.

Miten parsaa sitten tulee käsitellä?

Huuhtele parsat viileällä vedellä. Parsan puumainen varsi on helppo poistaa, sillä se napsahtaa poikki taittamalla. Paksumpia parsoja voi vielä kuoria ohuelti varresta kuorimaveitsellä. Suunta on silloin nuppujen alta kohti tyveä.

Parsan kypsentäminen uunissa

  1. 1. Käsittele parsat, eli puhdista, poista parsan puumainen alaosa ja kuori tarvittaessa.
  2. 2. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Levitä parsat leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele parsat öljyllä. Paahda parsoja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Kypsät parsat saavat olla pehmeitä, mutta kuitenkin napakoita. Ripottele kypsien parsojen päälle sormisuolaa ja rouhaise mustapippuria.

Parsan kypsentäminen pannulla

  1. 1. Käsittele parsat, eli puhdista, poista parsan puumainen alaosa ja kuori tarvittaessa.
  2. 2. Kuumenna pannulla 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita. Paista parsat kauniin ruskeiksi parsoja välillä käännellen. Aikaa menee noin 5 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen. Kypsä parsa saa olla rapea, ei ylikypsän pehmeä.
  3. Tässä kypsien parsojen päälle on ripoteltu sormisuolaa, rouhaistu mustapippuria ja lisätty hienoksi raastettua parmesaania. Lopuksi päälle pirskotetaan vielä pieni tujaus sitruunamehua ja kevätherkku on valmis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *