Toukokuu antaa vihdoin parastaan ja on aika suunnata katseet terassille ja parvekkeelle. Pienessä tilassa voi kasvattaa lähes kaikkea mitä puutarhassakin: perunoita pussissa, rungollisia herukoita ruukussa, on pieneen tilaan sopivia kääpiöhedelmäpuita.

Perunoita_parvekkeelta_0021

Yrtit rakastavat parvekkeen tai terassin suojaa ja lämpöä. Kauniisti kukkivat ja ihanasti tuoksuvat yrtit tuovat Välimeren fiilistä kotinurkkiin. Punasaviruukku, aurinko ja rosmariini, siinäpä vasta klassinen yhdistelmä!

Rosmariini_0549

Salaatit, retiisit ja mansikat sopivat loistavasti ruukkukasvatukseen. Tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa, maissi, munakoiso, chili ja raparperi ehtivät nekin tuottaa satoa, kunhan muutama perusasia on kunnossa.

Parvekepuutarha_0034

Valitse pieneen tilaan sopivia kasveja

Monet vihannekset sopivat viljeltäväksi pienessä tilassa, mutta on olemassa myös varta vasten ruukkukasvatukseen kehitettyjä lajikkeita, kuten vaikkapa patiokesäkurpitsa. Ota kasveja valitessasi huomioon paitsi makuasiat, niin myös kasvin vaatimat kasvuolosuhteet sekä sen lopullinen koko.

Patiokesakurpitsa_7201

Kiinnitä huomiota ruukun kokoon

Mitä pienempi ruukku, sen tiheämmin sitä pitää kastella. Valitse siis riittävän suuri ruukku ja multatila. Vihanneksia voi kasvattaa niin ruukuissa, pusseissa kuin erilaisissa istutusvalmiissa kasvatussäkeissä . Myös vanhat kattilat ovat hauskoja vihannesruukkuja. Vain mielikuvitus (ja viitseliäisyys) on rajana!

Basilika_kattila_5416

Salaojita ruukku

Oli kyseessä sitten kesäkukkaistutus tai pienen tilan keittiöpuutarha, huolehdi kasvatusastian salaojituksesta. Tällöin vesi ei jää seisomaan kasvin juuristolle. Kiinnitä myös huomiota kasteluvesien valumiseen, eli käytä ruukuille aluslautasia, jotta vesi ei sotke lattiaa tai valu rakenteisiin.

Ruukkusora_6155

Satsaa hyvään multaan

Astiakasvatuksessa mullan laatu korostuu entisestään. Nykyään on saatavilla erilaisia luonnonmukaisia multaseoksia, jotka sisältävät kasvin juuristolle ja kasvulle hyödyllisia mikrobeja.

Mansikka_terassilla_1775

Muista lannoitus

Lannoita kasveja säännöllisesti ohjeiden mukaan. Eri kasveilla on erilaisia lannoitustarpeita, tutustu siis niihin.

Kesakukkalannoite_0016

Huolehdi tuuletuksesta ja varjostuksesta

Pienessä tilassa, erityisesti lasitetulla parvekkeella, lämpötila nousee helposti korkeaksi. Jos ympäriltä puuttuu varjostavia puita tai rakennuksia, huolehdi kasvien varjostamisesta esimerkiksi kauniilla verhoilla. Samalla saat suojaa itsekin.

Raparperi_ruukussa_0630

Hyödynnä pienessä tilassa säleikköjä, seinähyllyjä ja amppeleja, niin saat lisätilaa kasveille myös korkesusuunnassa. Luovuutta käyttämällä saat viihtyisän ja satoisan oleskelutilan koko kesäksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *