Meillä vietettiin hiljattain 11-vuotissynttäreitä. Molemmat lapset ovat syntyneet talvella, joten olen saanut heittää hyvästit helpoille puutarhajuhlille. Tosin tänä vuonna pääsin juhlajärjestelyiden suhteen vähällä, sillä tytär ilmoitti haluavansa “ihan tavalliset synttärit”.

lastenjuhlat5_1789

Päänvaivaa ei niinkään enää aiheudu erilaisista juhlateemoista ja ohjelmanumeroista, vaan synttäritarjottavista. Melkein jokaisessa juhlassa on nykyään tarjolla laajahko allergia-cocktail. Vieraista löytyy maidotonta, munatonta, gluteenitonta. Yksi ei siedä pähkinää, toinen ei tomaattia eikä omenaa. Mitä siis tehdä?

lastenjuhlat_1753

Kuopukseni ollessa superallerginen otin pikkuiselle aina omat eväät mukaan. Mutta voi sitä riemun määrää, jos kyläpaikan juhlapöydästä löytyi jotakin allergisellekin sopivaa. Tätä muisteltiin pitkään hymyssä suin.

lastenjuhlat2_1757

Juhlanjärjestäjänä on siis vaihtoehtoina pyytää allergiavieraita tuomaan omat eväät tai huolehtia jokaiselle juhlijalle jotakin sopivaa syötävää. Lastenkekkereillä tämä on helppoa toteuttaa, sillä lapset rakastavat sormisyötäviä. Tikkuihin voi pujotella valmiiksi erilaisia suolaisia  ja makeita pikkusyötäviä, tai ne voi pilkkoa kulhoihin, jolloin jokainen voi rakentaa omat herkkutikkunsa.

Cocktailtikkuihin voi pujotella esim.

 • pieniä hedelmäpaloja (viinirypäleitä, melonipaloja, mansikoita, pensasmustikoita)
 • vaahtokarkkeja
 • juustoja
 • lihapullia (kaupasta löytyy valmiina myös gluteenittomia ja maidottomia liha-, kala- ja kasvispullia)
 • nakkeja
 • leipäkuutioita
 • kirsikkatomaatteja
 • erivärisiä paprikakuutioita
 • kurkkuja

lastenjuhlat3_1771

Vaikka erilaiset teemakakut ovat kauniita ja kivoja yllätyksiä, lapset innostuvat usein jäätelöbaarista. Jäätelöä löytyy myös maidottomana (erilaiset kaura- ja soijajäätelöt sekä monet sorbetit). Jätskibaarin aineksista jokainen vieras saa koota itselleen sopivan annoksen. Muista myös värikkäät paperisateenvarjot ja muut veikeät cocktailtikut, joilla annokseen saa näköä ja ihan oikeaa jätskibaarin tuntua. Näin ruokailusta tulee jo itsessään hauska ohjelmanumero.

lastenjuhlat7_1826Jätskibaariin voi laittaa tarjolle esim.

 • erilaisia keksejä, sekä kokonaisina että rouheena (dominot, cookiesit, vohvelit, muumikeksit)
 • suklaarouhetta (esim. Brunbergin laktoositon tumma suklaa on myös maidoton)
 • pieniä vaahtokarkkeja
 • erilaisia strösseleitä (lue ainesosaluettelot tarkkaan!)
 • Avec-pastilleja
 • nallekarkkeja
 • marjoja
 • suolapähkinöitä rouhittuna
 • mariannerouhetta
 • erilaisia jäätelökastikkeita tai hilloja
 • kermavaahtoa (löytyy mm. soija- ja kauravalmisteita)

lastenjuhlat6_1809

Synttäripöytä koristautuu juhlaan edullisesti ja helposti värikkäillä tulppaaneilla. Varaa useampi lasipullo tai purkki ja laita muutama kukka jokaiseen. Asettele maljakot ympäri pöytää.

Tässä vielä muutama vinkki lastenkutsujen allergiavieraiden kestitsemiseen:

 • Selvitä allergiat etukäteen.
 • Säilytä kaikki tuotepakkaukset ja käyttämäsi reseptit juhlien yli. Vielä juhlapöydässä joku saattaa ilmoittaa unohtuneen allergian. Jos ruokakääre ehti jo lentää roskikseen, netistä onneksi löytyy monen kotimaisen elintarvikkeen tuotetiedot.
 • Allergisoivia ruoka-aineita saattaa löytyä yllättävistä paikoista. Esimerkiksi monet strösselit sisältävät vehnää tai hasselpähkinää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *