Ulkona ei enää lämmöstä voi puhua, mutta kotona lokakuu on lämpöä täynnä. Lokakuu on kynttilöiden loimua, lämpimiä sävyjä, takkatulen ritinää.

dsc_0045-25

Lokakuu ei ole tänä vuonna ollut ollenkaan vanhojen nimiensä mukainen, lokainen tai likainen. Suomessa lokakuu on saanut nimensä kuukauden luonnetta kuvaavista sanoista. Englannin kielessä (ja monessa muussakin) nimi October tulee sanasta kahdeksan. Se viittaa aikaan, jolloin vuosi alkoi maaliskuun alussa ja lokakuu oli sen kahdeksas kuukausi.

dsc_0049-23

Lokakuu on vahvoja värejä, oranssin eri sävyjä, auringon kultaamia kasveja. Se on mausteisia makuja, omenasesonkia, täyteläisiä pataruokia.

dsc_1084

Lokakuu on kodin koristelua, kanelin tuoksua, kurpitsajuhlia. Päiväkävelyjä syksyisessä metsässä, kumisaappaita ja varastosta kaivettuja lapasia.

dsc_4028

Lokakuu on kirpeitä aamuja ja pimeneviä iltoja. Se on puista leijalevia lehtiä ja kuuraista maata. Se on iltataivaalla loimuavia auringonlaskuja ja pimeässä tuikkivia tähtiä.

dsc_1674

Lokakuu on rauhoittumista alkusyksyn kiireiden jälkeen. Se on aikaa itselle, perheelle ja ystäville. Se on villasukkia ja vilttejä, käpertymistä sohvan nurkkaan. Se on paksuja kirjoja ja tummaa suklaata.

dsc_0058

Lokakuu on sormenpäitä lämmittäviä juomia: teekupin höyryä, täyteläistä glögiä, kardemummalla maustettua maitokahvia.

dsc_0409

Jos valmistit syksyn omenasatoa mehuksi, kokeile ihanan lämmittävää Spiced Apple Cider -juomaa. Tämä on amerikantuliaisia, mutta muistuttaa kyllä melkoisesti meidän vaaleaa glögiämme. Joten jos jouluinen glögikausi tuntuu vielä liian aikaiselta, nautiskele glögin sijaan lämmintä omenajuomaa! (Ja toki tämä onnistuu myös kaupan omenamehusta.)

dsc_0379

SPICED APPLE CIDER

8 lasillista omenamehua

1-2 kanelitankoa

8 mausteneilikkaa

1/2 tl kokonaisia kardemummaan siemeniä

4 kokonaista maustepippuria tai 1/2 tl jauhettua maustepippuria

1/2 tl jauhettua inkivääriä

1/2 dl fariinisokeria

(lisäksi tynrimehua tai rommia oman maun mukaan)

Laita kaikki ainekset kattilaan (tyrnimehua / rommia lukuunottamatta) ja kiehauta. Sekoita ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Siivilöi mausteet ja tarjoile juoma lämpimänä.

Aikuisten juomaa voi terästää tilkalla rommia. Terveysintoilija puolestaan lisää tyrnimehua, joka antaa syysjuomaan C-vitamiinin lisäksi upeaa väriä, kuten näissä kuvissa

dsc_0392

Lämpöä lokakuuhun!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *